Er dette to typiske norsklærere, tro?

Innholdet i episoden

De fleste har nok en formening om hvem den typiske norsklæreren er, men er det sant at norsklæreren primært er en som retter skrivefeil, leser høyverdig litteratur og går i fotformsko? I denne episoden forsøker Stine og Maja å finne ut litt mer om norsklæreren. Dessuten sier de litt om hvordan norskfaget har utviklet seg historisk, fra etter krigen og fram til i dag. Kanskje får du et nytt syn på norsklærere etter å ha hørt på dette, og kanskje finner du ut av hva slags norsklærer du ønsker å være selv?

Litteratur

Brumo, John, Dahl, Thomas & Fodstad, Lars August. 2017. Norsklærer – en egen profesjon? I: Norsklæreren (4), s. 70-81. Tilgjengelig fra: https://static1.squarespace.com/static/5d00b418d9cad80001fc3882/t/5d68ddbae7c52d0001ee619f/1567153596954/NL4-17+Brumo+mfl.pdf

Moslet, Inge. 2009. Norsklærer. I: Smidt, Jon red. Norskdidaktikk – ei grunnbok. Oslo: Universitetsforlaget

Aase, Laila. 2019. Et fag i strid med seg selv? I: Blikstad-Balas, Marte og Solbu, Kjersti Rognes red. Det nye (nye) norskfaget. Bergen: Fagbokforlaget/LNU

Bonusmateriale

Skriveoppgave: Skriv en kort tekst der du beskriver den kvinnelige og den mannlige norsklæreren. Teksten skal være utgangspunkt for diskusjon om norsklæreren på podcasten Norskpraten.

Svar: Den kvinnelige og den mannlige norsklæreren

Av Line Michelsen

Den kvinnelige norsklæreren

En kvinnelig norsklærer har ofte en kort og en lang øredobb, der den lange øredobben er en fjær. Håret er enten langt og bustete eller kort stridt, men hun liker å variere hårfargen. Hun liker best å kle seg i lag-på lag av løse, behagelige, men fine klesplagg. Hun er mest glad i jordfarger, men kan av og til frekke seg opp med noen lag leopardmønster.

Både kontoret og hjemmet til den kvinnelige norsklæreren er fylt med god litteratur og markeringspenner. Men hun er også opptatt av å ha en koselig atmosfære rundt seg, og pynter derfor veggene med panfløyter og hjemmevevete tepper. Alle kvinnelige norsklærere har også en afrikansk tromme i et hjørne, slik at hun når som helst kan tromme og danse seg inn i en fantasi der Ibsen og Kielland leser rørende poesi for henne.

Det fineste en norsklærer opplever i jobben sin er korrekt tegnsetting, og riktig bruk av og/å, og hun er villig til å gå langt for alle skal forstå dette. Men ikke tro hun er kjedelig av den grunn, for den stakkato, akademiske latteren sitter løst i veggene når hun drar i gang med litt ordentlig språkhumor. Etter endt skolegang er den kvinnelige norsklæreren du irriterte deg grønn over og syntes var skikkelig nørd, mest sannsynlig den du ble mest glad i og savner mest i ettertid.

Den mannlige norsklæreren

Uansett hvor renslig den mannlige norsklæreren er, ser det bare aldri sånn ut. Han har heller aldri forstått hva tyggis eller hårbørste kan utrette for hans sosiale liv. Den mannlige norsklæreren liker best å gå i kordfløyelbukser, og er ikke så opptatt av om skjortene hans passer i farger og fasong. Han har dessverre også slitasje og feilstillinger i fingrene etter å ha båret rundt på en kaffekopp på samme måte de siste 40 årene.

Den mannlige norsklæreren brenner for faget, og hele hans livsstil omhandler god litteratur. Han kan fremstå som litt ensom, men har et hav av likesinnede kompiser og venninner. Hans fritid består av gode bøker og gode diskusjoner, men for å skille litt på hverdag og helg liker han å kose seg med litt for mange, gode glass rødvin i helgene. Gjerne mens han vandrer rundt med jesussandaler i hjemmebiblioteket sitt. Skal han være litt ekstra på kanten en kveld har han en egen reol med erotiske samlinger, som han tross alt kan forsvare som GODE litterære verk.

Den mannlige norsklæreren er tvers igjennom snill, og han er alltid godt likt. Han kan likevel fremstå som litt irriterende når han bruker enhver anledning til å vise at alltid har rett etter 50 år i faget. Det eneste som kan gjøre en mannlig norsklærer sint, er feil bruk av skj-lyden. Man kan da se antydninger til irritasjon, ufrivillige rykninger i ansiktet og lett knyttede never. Men det går alltid fort over, han er tross alt en veldig likanes kar.

Legg igjen en kommentar