Innholdet i episoden

I denne episoden går Stine og Maja på jakt etter metaforer i hverdagsspråket, og slike metaforer fins det skikkelig mange av! Ja, det fins faktisk så mange at Maja blir helt svimmel, og Stine blir inspirert til å skrive en veldig lang tekst som omtrent bare inneholder metaforer. Episoden inneholder norskprat om hva metaforer er, hva de kan brukes til, og hvorfor de er viktige i pedagogiske sammenhenger. Med utgangspunkt i Lakoff og Johsons (1981) metaforteori, presenterer Stine og Maja noen metaforiske systemer som vi lever etter, slik som tid er penger, argumentasjon er krig, kroppen er en maskin og slekten er et tre. Norskpraterne diskuterer dessuten ord som hjertepumpe, løvetannbarn og klimahysteriker, og de avslører sine egne metaforfavoritter. Maja blir dessuten nysgjerrig på om det fins metaforer om metaforer. (Ja, det gjør det!)


Litteratur

Askeland, Norunn. 2015. Metaforer i fagtekster og lærebøker. Retoriske og pedagogiske utfordringer. I: Maagerø, Eva & Tønnessen, Elise Seip red. Å lese i alle fag. 2. utg. Oslo: Universitetsforlaget.

Askeland, Norunn & Agdestein W., Magdalena. 2019. Metaforer. Hva, hvor og hvorfor? Oslo: Universitetsforlaget.

Lakoff, George & Johnson, Mark. 1981. Metaphors we live by. Chicago: University of Chicago Press.

NDLA. 2018. Metaforene i hverdagsspråket.


Andre podcaster om metaforer

Her er noen lyttetips til deg som vil høre flere morsomme podcaster om metaforer:

Språkteigen: Metaforer i politikken (intervju med stipendiat John Magnus Ragnhildsson Dahl om gode og mindre gode metaforer i politikken)

Humpodd (Linköpings universitet): Metaforer i palliativ cancervård (intervju med forsker Charlotte Hommerberg om hva slags metaforer som brukes om det å ha kreft)

Kristiansand folkebibliotek: Metaforer i norsk språkdebatt (foredrag om hverdagsmetaforer av filolog og forfatter Kristin Fridtun)

Foto: Myriam Zilles fra Pixabay

Bonusmateriale

Hvis du har lyst til å analysere Stines tekst «Hjemlige metaforer» nærmere, så kan den leses ved å klikke på lenken.

Legg igjen en kommentar