«Hva var det jeg leste nå?» Dette spørsmålet stilte Stine seg første gang hun hadde lest ut Per Olov Enquists roman Nedstörtad ängel (1985), og etter det var hun solgt. Romanen ble så viktig for henne at hun senere valgte å skrive en hel masteroppgave om den. I denne episoden forteller Stine om Per Olov Enquist forfatterskap, og utgangspunktet for samtalen er nettopp Stines masteroppgave. I masteroppgaven har Stine særlig tematisert språk og kommunikasjon i Nedstörtad ängel.

Typisk for Enquist er at hans romaner kan betraktes som «undersøkelser». Romanen Nedstörtad ängel tematiserer og undersøker blant annet det å være menneske, og det å bli sett som menneske. Samtidig tematiserer og undersøker romanen ondskap og kjærlighet. Nedstörtad ängel stiller nok flere spørsmål enn den gir svar. Den er dessuten skrevet ved hjelp av såkalt montasjeteknikk, og den overlater dermed svært mye til leseren, og nettopp derfor er den så interessant. Romanen kan karakteriseres som vakker, tankevekkende, morsom, rystende, fascinerende, gåtefull og makaber. Den er rett og slett alt på en gang! Både Maja og Stine er enige om at den virkelig er verdt å lese, og mest sannsynlig vil du få lyst til å lese den flere ganger.

Tittelen på Stines masteroppgave er Det är ett slags meddelande… : en lesning av Per Olov Enquists roman Nedstörtad ängel med fokus på språk og kommunikasjon. Masteroppgaven til Stine kan leses i sin helhet her: https://www.duo.uio.no/handle/10852/26535?show=full

Legg igjen en kommentar